Peru, krajina kde sa zrodil kakaový svet

 

Peru je domovom jedného z najväčších genetických pokladov na svete – kakaa. Táto krajina, ktorá sa pýši neuveriteľnou biodiverzitou, hrá kľúčovú úlohu v histórii, pestovaní a šírení kakaa. V tomto článku sa pozrieme na pôvod kakaa, jeho význam pre Peru, dôležitosť diverzity a jedinečnosť peruánskych kakaových odrôd.

Pôvod kakaa – Dar Amazónie

Kakao má svoj pôvod v amazonskej džungli, čo dokazujú genetické a archeologické výskumy. Pred viac ako 10 miliónmi rokov, keď sa Južná Amerika začala formovať do podoby, ktorú poznáme dnes, vznikli kakaovníky ako adaptácia na nové geografické podmienky. Neskôr, približne pred 2,7 miliónmi rokov, vznik Panamy spojil Severnú a Južnú Ameriku, čo umožnilo šírenie kakaa do Strednej Ameriky a ďalších oblastí.

Archeologické nálezy z Peru, konkrétne z kultúry Mayo-Chinchipe-Marañón, ukazujú najstaršie dôkazy o používaní kakaa na svete – datované viac ako 5300 rokov do minulosti. Pre porovnanie, prvé zmienky o kakau v Strednej Amerike sa objavujú až o 2000 rokov neskôr. To podčiarkuje význam Peru ako pôvodného domova kakaa.

domiruthperutravel-itinerary-huaca-montegrande-oldest-cacao-2

Chrám Montegrande (Cajamarca), kolíska kakaa. Zdroj: https://domiruthperutravel.com/es/blog/conoce-la-huaca-montegrande-donde-se-hallo-el-cacao-mas-antiguo-de-la-historia/


História a šírenie kakaa

Po stáročia bolo kakao dôležitou súčasťou obchodných ciest a kultúrnych tradícií. Keď španielski dobyvatelia objavili kakao v Karibiku a Strednej Amerike, jeho unikátna chuť a rituálny význam ich očarili. Exportovali ho do Európy, kde sa rýchlo stalo symbolom luxusu.

Historicky sa kakao rozdeľuje do troch hlavných skupín:

  1. Criollo – Pôvodne pestované v Karibiku, známe svojou jemnou chuťou, no náchylné na choroby.
  2. Forastero – Odroda z Brazílie, odolnejšia voči chorobám, ale s menej komplexným chuťovým profilom.
  3. Trinitario – Hybrid medzi Criollom a Forasterom, vytvorený po epidémiách, ktoré zničili Criollo plantáže.

Odroda Forastero sa stala základom masového pestovania kakaa, najmä v Afrike, kde dnes pochádza až 60 % svetovej produkcie. Naproti tomu Peru prispieva len 2 %, no jeho význam spočíva v kvalite a rozmanitosti, nie kvantite.

Prečo je dôležitá diverzita kakaa?

Diverzita kakaa je kľúčová pre:

  1. Odolnosť voči chorobám a klimatickým zmenám – Široká genetická variabilita zvyšuje šancu, že niektoré odrody prežijú nepriaznivé podmienky.
  2. Jedinečnosť chutí – Každá odroda ponúka unikátny chuťový profil, od kvetinových a ovocných tónov až po zemitú alebo orieškovú komplexnosť.
  3. Ekonomickú a kultúrnu hodnotu – Tradičné odrody ako Chuncho či Cacao Blanco sú cenené na prémiových trhoch a podporujú miestne komunity.

Diverzita kakaa v Peru

Moderné genetické štúdie odhalili, že na svete existuje 25 genetických skupín kakaa, z ktorých až 18 má pôvod v Peru. To znamená, že Peru disponuje viac než 70 % globálnej kakaovej diverzity. Táto krajina má väčšiu diverzitu vo vnútri svojich hraníc ako všetky ostatné krajiny spolu.

Medzi najvýznamnejšie peruánske odrody patria:

  • Cacao Chuncho – Poklad z Cusca, známy svojou bohatou arómou a jemnými tónmi.
  • Cacao Blanco del Alto Piura – Raritné biele zrná s citrusovo-mandľovou chuťou.
  • Cacao Nativo – Tradičné odrody z oblastí Ucayali a Huánuco, spojené s amazonskými kultúrami.

Captura de Pantalla 2024-11-25 a las 8.19.29

Peruánske odrody kakaa. Zdroj: Thomas, E.; Lastra, S.R.L.; Zavaleta, D.P. (2023) Catálogo de cacaos de Perú. Lima (Peru): Bioversity International; MOCCA.149 p. 

 

Peruánske kakao nie je len plodina – je to kultúrny symbol a odkaz starobylých civilizácií. Každá odroda nesie príbeh o krajine, komunite a tradíciách, ktoré ju pestujú. Na rozdiel od monokultúr, ktoré dominujú globálnemu trhu, Peru ponúka kakao, ktoré oslavuje biodiverzitu, kvalitu a autentickosť.

Priemyselní producenti čokolády často uprednostňujú kakao s vysokou produktivitou a odolnosťou voči chorobám. Avšak skutoční milovníci kakaa vedia oceniť pravú esenciu peruánskych odrôd – ich nezameniteľnú kvalitu a pôvod. Každý gram peruánskeho kakaa je pripomienkou, že jedinečné veci si zaslúžia špeciálnu starostlivosť a rešpekt.

IMG_4647-1024x683

Zachovanie kakaovej diverzity – Naša spoločná zodpovednosť

Ochrana kakaových odrôd je nevyhnutná pre budúcnosť čokoládového priemyslu. Investovanie do miestnych farmárov, férový obchod a podpora udržateľného pestovania sú kroky, ktoré zabezpečia, že toto genetické bohatstvo nezmizne.